Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 35
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 759
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14065
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 35
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 759
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14065
Składniki
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier cały czas mieszając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Dodać patiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Formę do babka nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Jeśli używacie keksówki wystarczy papier do pieczenia. Ciasto wylewamy partiami raz jasną, raz ciemną i tak do skończenia dwóch mas. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 1 h lub do tzw. suchego patyczka. gotową bakę posypać pudrem lub obrać polewą czekoladową. Smacznego !