Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa migdałowo - makowa

Babka marmurkowa migdałowo - makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1788

Dodano:

Odsłon: 4219

Bardzo smaczna babka, inna od tradycyjnych babek pieczonych w naszych domach. Całoroczna. Wyborna do popołudniowej kawy, ale też doskonała na świąteczny stół. Ten przepis jest o tyle ciekawy, że ciasto jasne zawiera, jako jeden ze składników, marchewkę. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny jej smak. Oprócz tego sporo migdałów. Tak więc ciasto jasne to ciasto migdałowe z dodatkiem marchewki, a ciasto ciemne to ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne! Długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 1 mała marchewka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 250 g gotowej masy makowej ( najlepiej z bakaliami )
  • więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach

  2. Margarynę lub masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.Kolejno dodajemy po jednym jajku stale ucierając.

  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 50 g zmielonych migdałów, a następnie dodajemy ją na przemian z mlekiem do ciasta, starannie mieszając

  4. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 50 g zmielonych migdałów i startą marchewkę. Do drugiej części ciasta dodajemy masę makową, kilka kropli aromatu migdałowego i pół łyżeczki kakao.

  5. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wkładamy do niej na przemian obie części ciasta zaczynając od ciasta jasnego. Ciasto w keksówce mieszamy delikatnie trzonkiem łyżki tworząc marmurek.

  6. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.

  7. Więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń