Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!
Babka marmurkowa na oleju
Składniki
- 5 jaj, 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju, 200 ml mleka
- 2 i 1/2 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao,2 łyżki mąki
Składniki
- 5 jaj, 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju, 200 ml mleka
- 2 i 1/2 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao,2 łyżki mąki

Etapy przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać.

Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3009

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3009

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233



Składniki
- 5 jaj, 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju, 200 ml mleka
- 2 i 1/2 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao,2 łyżki mąki
Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać.
Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!