Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 4024

Dodano:

Odsłon: 2633

Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!

Składniki

  • 5 jaj, 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju, 200 ml mleka
  • 2 i 1/2 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao,2 łyżki mąki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa na oleju

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać.

  2. Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń