Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marmurkowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, choć warto go też przyrządzić bez okazji, jako ciasto do popołudniowej kawy. Szybkie i łatwe w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Składniki
Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę
Do ubitej masy wlewamy powoli olej cały czas ubijając, a następnie mleko ( zmniejszamy obroty )
Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na niskich obrotach
Około 1/3 ciasta przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao
Formę na babkę smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Na dno formy wylewamy trochę ciasta jasnego, na niego wylewamy nieco ciasta kakaowego i tak na przemian do wykończenia składników
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 -60 minut
Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej
Po wystudzeniu możemy oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem