Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa wielkanocna

Babka marmurkowa wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 512

Dodano:

Odsłon: 362

Pyszna babka marmurkowa na święta i na każdy dzień do kawy . Taka babka znika w mgnieniu oka z talerzy domowników. Jest po prostu pyszna. Zapraszam do obejrzenia filmiku.

Składniki

  • margaryna 1 kostka
  • mąka pszennna 200 g
  • cukier 100 g
  • jajka 4
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • zapach waniliowy do ciasta 1
  • mąka ziemniaczana 60 g
  • kisiel wiśniowy 1 torebka
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa wielkanocna

Przygotowanie

  1. Margarynę stop i wystudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dosyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia . Dodaj zapach waniliowy oraz margarynę. Składniki dokładnie utrzyj mikserem.

  2. Ciasto rozdziel na pół. Jedną część utrzyj z mąką ziemniaczaną , resztę z kisielem w proszku.

  3. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na przemian wkładaj do niej porcje jasnego I różowego ciasta.
    Piecz w nagrzanym piekarniku funkcja góra ,dół w temperaturze 175 stopni przez 50 minut następnie przykryj papierem do pieczenia i piec 5 minut.
    Uwaga. Każdy piekarnik inaczej piecze więc po 50 minutach sprawdź patyczkiem. Pieczemy do suchego patyczka.

  4. Upieczoną babkę pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia następnie wyłóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

    Zapraszam na filmik na mój kanał na YouTube.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń