Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa z owcą

Babka marmurkowa z owcą

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6759

Dodano:

Odsłon: 6414

Wariacja ciasta zebry w wersji babki marmurkowej. Szybka i smaczna.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki kakao
  • aromat śmietankowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.

  2. Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Ciasto rozdzielamy na dwie miski. W pierwszej misce 3/4 jasnej masy gdzie dodajemy mąkę i aromat. Natomiast 1/4 masy w drugiej misce dodajemy kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.

  4. Keksówkę wykładamy na spodzie papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy jasną masę a następnie na środku po długości keksówki rozlewamy ciemną masę i delikatnie rozsmarowujemy na boki. (powstanie nam wtedy główka oraz uszy owieczki).

  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut a następnie przez 30 w temperaturze 160 stopni. Sprawdzamy czy babka jest gotowa wkładając długą wykałaczkę w ciasto - jeśli po wyjęciu jest sucha możemy wyjąć ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń