Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :).
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6089
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 329
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2671
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6089
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 329
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2671
Składniki
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste. Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny. Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa