Do góry

Desery Przepis na:

Babka mega kokosowa - pyszna wilgotna i puszysta

Babka mega kokosowa - pyszna wilgotna i puszysta

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 86633

Dodano:

Odsłon: 14048

Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :).

Składniki

  • Użyłam foremki 26 cm x 11 cm
  • 250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml)
  • 150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml)
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 40 g wiórków kokosowych (około 6 łyżek)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
  • na lukier:
  • około 2 łyżeczek soku z cytryny
  • około 1 łyżeczki zimnej wody
  • i około 3 łyżek z dużą górką cukru pudru
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka mega kokosowa - pyszna wilgotna i puszysta

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste.
    Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe.
    Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki.

    Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.

  3. Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
    Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny.

    Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi.

    Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 15 marca Super! Jak bardzo kokosowa to biorę w ciemno:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń