Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Tarte migdały częściowo mąkę zastąpiły i smaku wyrazistego dołożyły. Wanilia też swoją nutę dodała, a babka dawny z dziecinnych lat smak uzyskała.
duża forma na babkę, mikser
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 345
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 755
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 345
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 755
Składniki
Formę na babkę natłuścić i obsypać mąką. Piekarnik nastawić na 175°C. Suche składniki: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać jajka, pastę waniliową i miksować ok. 4 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie wsypać suche składniki, miksować na najniższych obrotach, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 min, przed wyjęciem należy wykonać test patyczka za pomocą długiej wykałaczki.
Lukier: Do miseczki przesiać przez sitko cukier puder, wlać 1 łyżkę gorącej, przegotowanej wody i za pomocą trzepaczki dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polać babkę, ozdobić całymi i rozkruszonymi jajeczkami wg własnej inwencji.