Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Tarte migdały częściowo mąkę zastąpiły i smaku wyrazistego dołożyły. Wanilia też swoją nutę dodała, a babka dawny z dziecinnych lat smak uzyskała.
duża forma na babkę, mikser
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 98
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9394
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4918
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 41
Dziś do pracy.
Odsłon: 652
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 98
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9394
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4918
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 41
Dziś do pracy.
Odsłon: 652
Składniki
Formę na babkę natłuścić i obsypać mąką. Piekarnik nastawić na 175°C. Suche składniki: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać jajka, pastę waniliową i miksować ok. 4 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie wsypać suche składniki, miksować na najniższych obrotach, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 min, przed wyjęciem należy wykonać test patyczka za pomocą długiej wykałaczki.
Lukier: Do miseczki przesiać przez sitko cukier puder, wlać 1 łyżkę gorącej, przegotowanej wody i za pomocą trzepaczki dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polać babkę, ozdobić całymi i rozkruszonymi jajeczkami wg własnej inwencji.