Do góry

Desery Przepis na:

Babka miodowo - orzechowa

Babka miodowo - orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7505

Dodano:

Odsłon: 1874

Pyszna, szybka babka na stół wielkanocny )

Składniki

  • 15 dkg. mąki pszennej
  • 25 dkg. masła
  • 22 dkg. miodu płynnego
  • 4 jajka
  • 15 dkg. mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier do polania lub polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucierać mikserem do białości, dodać miód i kolejno po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodawać po łyżce do masy maślanej i miksować na najniższych obrotach.
    Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 170st.C piekarnika i piec ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.
    Wierzch babki polać lukrem /ja polałam gotowym różowym/ lub polewą czekoladową. Dekorujemy wg uznania.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 kwietnia 2014 Dziewczyny , wielkie dzięki:-)))). Foremka jest nowa i pierwszy raz upiekłam w niej babeczkę...majestatyczną ))) . Pozdrawiam Was świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 18 kwietnia 2014 Właściwie dobrane słowo - MAJESTATYCZNA - SMUKŁA, idealna -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 kwietnia 2014 Jak malowana:)I zgadzam się z Ewą - majestatyczna:):D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń