Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Majonez zdecydowanie kojarzy się z potrawami wytrawnymi, dlatego trudno uwierzyć, że można dodać go do słodkiego ciasta. Jednak właśnie dzięki temu kremowemu sosowi placki wychodzą wilgotne, miękkie i rozpływają się w ustach. Tym razem przedstawiamy przepis na babkę z majonezem. Choć jej forma może nieco przypominać wypiek wielkanocny, możesz przygotować ten słodki deser na każdą okazję. Do wykończenia ciasta użyj cukru pudru, domowego lukru lub polewy z czekolady.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Składniki
1 łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem i rozpuść. Następnie odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować (ok. 20 minut).
W misce utrzyj żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym na gładki, puszysty krem. Następnie dodawaj majonez, rozpuszczoną margarynę, masło (możesz rozpuścić tłuszcze w rondelku lub mikrofalówce) oraz zaczyn. Po czym zacznij dodawać przesianą mąkę i mieszaj łyżką. Pod koniec pracy możesz wyrobić ciasto ręką, by stało się jednorodne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego kandyzowane owoce i bakalie. Jeśli używasz rodzynek lub suszonych moreli, sparz je wrzątkiem (w razie potrzeby pokrój), lekko obtocz w mące i dopiero wrzuć do ciasta. Foremkę (ok. 25 cm średnicy) w kształcie babki dokładnie wysmaruj masłem lub olejem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.
Po upieczeniu wystudź ciasto i dopiero wtedy wyjmij z formy. Gorąca babka może się rozerwać podczas wyjmowania z blaszki. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i skórką otartą z cytryny.