Babka jest smaczna i niezawodna. Często ją piekę na weekend. Wszyscy domownicy za nią przepadają.
Babka na oleju
Składniki
- 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego ( temperatura pokojowa)
- 1 1/2 szk. mąki
- 3/4 szk. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
- 2 łyżki ( płaskie) kakao
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Składniki
- 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego ( temperatura pokojowa)
- 1 1/2 szk. mąki
- 3/4 szk. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
- 2 łyżki ( płaskie) kakao
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania
Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować. Dodać żółtka, olej, wodę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dwie foremki keksówki o wymiarach 11x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do nich połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i odrobinę letniej przegotowanej wody. Zmiksować i wylać do obydwu foremek. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min w 180 st. C
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318



Składniki
- 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego ( temperatura pokojowa)
- 1 1/2 szk. mąki
- 3/4 szk. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
- 2 łyżki ( płaskie) kakao
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować. Dodać żółtka, olej, wodę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dwie foremki keksówki o wymiarach 11x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do nich połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i odrobinę letniej przegotowanej wody. Zmiksować i wylać do obydwu foremek. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min w 180 st. C
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Piękny,zdrowy i pyszny :)
mój ulubiony rodzaj sniadania, w dodatku wyglada niezwykle apetycznie
Pyszotka:)
Super deserek :)
Jak zwykle piękny wygląd i smaku nie wspomnę. Gratuluję