Do góry

Desery Przepis na:

Babka pianka

Babka pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 1204

Czy też zdarza się Wam zostać z niewykorzystanymi białkami, których nie chcecie wyrzucać? Proponuję babkę piankę. To przepis odnaleziony w dodatku do gazety Pani Domu z 1996 roku - "Świąteczne Wypieki". Babka jest mięciutka, ma świetną konsystencję i jest rewelacyjnie szybka :)

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki bakalii
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy masło. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna, łączymy ją delikatnie łopatką z mąką, proszkiem do pieczenia i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy na blaszkę (25cm x 15 cm) wyłożoną papierem.
    Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
    Możemy zrobić polewę, albo posypać babkę cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 29 stycznia 2019 Uwielbiam takie dawniejsze przepisy i podziwiam kolekcjonerow gazet :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 stycznia 2019 Pyszna babka :) Przed chwilą właśnie zjadłem dwa kawałki takiej samej, mnimi :) Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń