Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy też zdarza się Wam zostać z niewykorzystanymi białkami, których nie chcecie wyrzucać? Proponuję babkę piankę. To przepis odnaleziony w dodatku do gazety Pani Domu z 1996 roku - "Świąteczne Wypieki". Babka jest mięciutka, ma świetną konsystencję i jest rewelacyjnie szybka :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414271
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414271
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2274
Składniki
Rozpuszczamy masło. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna, łączymy ją delikatnie łopatką z mąką, proszkiem do pieczenia i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (25cm x 15 cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. Możemy zrobić polewę, albo posypać babkę cukrem pudrem. Smacznego :)