Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1732

Dodano:

Odsłon: 4639

BABKA PIASKOWA

Składniki

  • 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka
  • 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast
  • LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18%
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

  2. Przygotować lukier:

    Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć z formy i polukrować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń