Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4842
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4842
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1377
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (bez termoobiegu!). Formę do babek (średnica 21 cm) lub keksówkę wysmarować tłuszczem.
Żółtka oddzielić od białek.
W misce do białości utrzeć masło z cukrem i dodawać po jednym żółtku.
Do masy maślanej dodać przesianą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soku z cytryny. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przełożyć do formy i piec około 50-60 minut. Enjoy!
Gotową, wystudzoną babkę można polać lukrem cytrynowym.
[Przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale było zrobione "na szybko".]