Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4083
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1096
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34260
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4083
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1096
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34260
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (bez termoobiegu!). Formę do babek (średnica 21 cm) lub keksówkę wysmarować tłuszczem.
Żółtka oddzielić od białek.
W misce do białości utrzeć masło z cukrem i dodawać po jednym żółtku.
Do masy maślanej dodać przesianą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soku z cytryny. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przełożyć do formy i piec około 50-60 minut. Enjoy!
Gotową, wystudzoną babkę można polać lukrem cytrynowym.
[Przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale było zrobione "na szybko".]