Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 472
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 542
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10158
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2298
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10022
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 472
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 542
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10158
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2298
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10022
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (bez termoobiegu!). Formę do babek (średnica 21 cm) lub keksówkę wysmarować tłuszczem.
Żółtka oddzielić od białek.
W misce do białości utrzeć masło z cukrem i dodawać po jednym żółtku.
Do masy maślanej dodać przesianą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soku z cytryny. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przełożyć do formy i piec około 50-60 minut. Enjoy!
Gotową, wystudzoną babkę można polać lukrem cytrynowym.
[Przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale było zrobione "na szybko".]