Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna jak puszek, moja już prawie pochłonięta :). Jeśli użyjemy proszku do pieczenia bez dodatku mąki, można ją upiec dla osób na diecie bezglutenowej. Naprawdę polecam!
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 100
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 316
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 100
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 316
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Składniki
Formę o poj. około 2,6L dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką (migdałami dla bezglutenowców).
Całe jaja ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać po trochę do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać aromat, wymieszać. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut do suchego patyczka. Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl