Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa na oleju

Babka piaskowa na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3272

Dodano:

Odsłon: 5158

Tradycyjna babka piaskowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej, zrobiona na oleju dzięki czemu jest delikatna i wilgotna zarazem.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3/4szkl. oleju
  • Polewa:
  • 150g czekolady
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka piaskowa na oleju

Przygotowanie

  1. Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania, wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika. Piekłam ją do suchego patyczka, ok. 50 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką babkę można też przygotować w tradycyjnej formie do babki (okrągłej z kominem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń