Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka i delikatna babka różana z różanym lukrem. Będzie ozdobą stołu, nie tylko na Święta
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po kolei: maślankę, olej, syrop różany i esencję waniliową, proszek, mąkę. Na końcu dodajemy suszone płatki róż i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy na babkę. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy syropem różanym wymieszanym z wodą. Zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z syropem różanym. Ilość dodawanego syropu zależy od jego gęstości. Ja używałam domowego, dość płynnego. Lukier powinien być gęsty, ale lejący. Babkę polewamy lukrem i posypujemy płatkami różanymi.