Do góry

Desery Przepis na:

Babka rumowa

Babka rumowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 535

Dodano:

Odsłon: 213

polecam do kawy....

Składniki

  • CIASTO:
  • Margaryna – 15 dag
  • Żółtka – 4 szt
  • Białka – 4 szt
  • Cukier puder –15 dag
  • Rum – 2 łyzki
  • Rodzynki –2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana –5 dag
  • Mąka pszenna – 20 dag
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • POLEWA:
  • Cukier puder –10 dag
  • Rum –1-2 lyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
    Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i rumu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń