Do góry

Desery Przepis na:

Babka serowa

Babka serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10766

Dodano:

Odsłon: 874

Smaczna, wilgotna, łatwa i szybka w przygotowaniu babka

Składniki

  • jajko duże 6
  • cukier 1,5 szkl.
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • masło 30 dag
  • twaróg mielony półtłusty 25 dag
  • skórka starta z 1 cytryny
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki
  • polewa:
  • cukier puder 1 szkl.
  • gorąca woda 2,5 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka serowa

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową. Masło należy utrzeć z cukrem. Dodać połowę twarogu, zmiksować. Następnie dodać drugą połowę twarogu, skórkę z cytryny i ponownie zmiksować. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać szpatułką do masy (już nie miksować). Masę przelać do formy (12x30cm). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 1 godz.
    Po wystygnięciu polać ciasto lukrem – wymieszać cukier puder z gorącą wodą rozcierając łyżką.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń