Do góry

Desery Przepis na:

Babka śmietankowa z migdałami

Babka śmietankowa z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1786

Dodano:

Odsłon: 290

Łatwa i pyszna babka z dodatkiem kwaśnej śmietany

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 garście płatków migdałów
  • Dodatkowo:
  • Masło do posmarowania foremki
  • Cukier puder do posypania babki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka śmietankowa z migdałami

Przygotowanie

  1. Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Zmniejszam obroty o połowę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i następnie dodaję na zmianę z kwaśną śmietaną do masy jajecznej. Wyłączam mikser, dodaję płatki migdałów i mieszam delikatnie łopatką.
    Foremkę na babkę o średnicy w szerszej części 20-22 cm smaruję dokładnie masłem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Następnie wyłączam piekarnik i babkę zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na 5 minut.

  2. Następnie wyciągam babkę z piekarnika, kiedy lekko wystygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie posypuję babkę cukrem pudrem.
    Babkę możecie też polać lukrem lub czekoladą. Świetnie smakuje z bitą śmietaną.
    Babka śmietankowa z migdałami gotowa. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń