Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i pyszna babka z dodatkiem kwaśnej śmietany
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2996
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1082
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1853
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2996
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1082
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1853
Składniki
Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Zmniejszam obroty o połowę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i następnie dodaję na zmianę z kwaśną śmietaną do masy jajecznej. Wyłączam mikser, dodaję płatki migdałów i mieszam delikatnie łopatką. Foremkę na babkę o średnicy w szerszej części 20-22 cm smaruję dokładnie masłem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Następnie wyłączam piekarnik i babkę zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na 5 minut.
Następnie wyciągam babkę z piekarnika, kiedy lekko wystygnie, wyciągam ją z formy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie posypuję babkę cukrem pudrem. Babkę możecie też polać lukrem lub czekoladą. Świetnie smakuje z bitą śmietaną. Babka śmietankowa z migdałami gotowa. Smacznego