Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, delikatną i puszystą babkę, która piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi baby. Dodatek skórki cytrynowej oraz budyniu waniliowego sprawia, że babka jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Jest także szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)
Forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 1 opakowanie budyniu waniliowego, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Z dużej cytryny ścieramy skórkę.
Do blendera dodajemy olej oraz szpinak (możemy dokładać go partiami) i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej zielonej masy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy zieloną masę i ponownie miksujemy.
Do mokrej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką, a następnie odstawiamy do stężenia polewy.
Babkę możecie dowolnie udekorować. Świetnie sprawdzi się klasyczny lukier lub polewa z białej czekolady. Swoją babkę oblałam żółtym lukrem zabarwionym kurkumą. Wystarczy dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny oraz 1/3 łyżeczki kurkumy (im więcej kurkumy dodacie, tym kolor będzie intensywniejszy).