Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, delikatną i puszystą babkę, która piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi baby. Dodatek skórki cytrynowej oraz budyniu waniliowego sprawia, że babka jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Jest także szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)
Forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2565
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3325
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102050
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6437
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2565
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3325
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102050
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6437
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 1 opakowanie budyniu waniliowego, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Z dużej cytryny ścieramy skórkę.
Do blendera dodajemy olej oraz szpinak (możemy dokładać go partiami) i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej zielonej masy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy zieloną masę i ponownie miksujemy.
Do mokrej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką, a następnie odstawiamy do stężenia polewy.
Babkę możecie dowolnie udekorować. Świetnie sprawdzi się klasyczny lukier lub polewa z białej czekolady. Swoją babkę oblałam żółtym lukrem zabarwionym kurkumą. Wystarczy dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny oraz 1/3 łyżeczki kurkumy (im więcej kurkumy dodacie, tym kolor będzie intensywniejszy).