Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna.

Babka wielkanocna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17771

Dodano:

Odsłon: 15183

Aromatyczna ,wilgotna,od lat u mnie na światecznym stole:)

Składniki

  • 1/2 kg mąka tortowa
  • 5dkg drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/2 masła
  • 10dkg rodzynki
  • 150 g cukru ,1 szkl.mleka
  • skórka starta z cytryny oraz sok z cytryny
  • Lukier
  • 1 szkl.cukier puder
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka wielkanocna.

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn z drożdży,drożdze rozkruszyć z łyżką cukru,mąki i odrobiną mleka.
    Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na puch.
    Dodć przesianą mąkę, 1 szkl.mleka,skórkę startą z cytryny i sok.
    Dodać wyrośnięty zaczyn.

    Ciasto wyrabiać około 10-15 min.Pod koniec dać rozpuszczone i przestudzone masło ,rodzynki i zarobić.
    Zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
    Foremkę wysmarować masłem,dać ciasto i piec w 180 st,do złotego koloru,góra-dół.

    Babkę wystudzić i polać lukrem,udekorować smażoną skórką pomarańczową.

    Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładką masę i mamy lukier:)

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń