Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa w wykonaniu, puszysta i sypka – taka właśnie jest najprostsza babka wielkanocna z tego przepisu. Możesz ją przygotować w błyskawiczny sposób, zarówno podczas Świąt Wielkanocnych, jak i przed wizytą niespodziewanych gości. Nie potrzebujesz też wielu składników. Ciasto można podawać od razu lub odłożyć je na później pod przykryciem. Najprostsza babka wielkanocna najlepiej smakuje udekorowana cukrem pudrem, ale możesz też urozmaicić ją lukrem czy też posypką.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244128
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244128
Składniki
Na początku przesiej mąkę w misce i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Następnie zacznij dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę na niskich obrotach. Dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, cały czas ją ucierając. Wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Przygotuj formę na babkę wielkanocną, najlepiej z kominem pośrodku, aby uzyskać tradycyjny kształt. Możesz też upiec ciasto w klasycznej tortownicy. Wnętrze wysmaruj tłuszczem (np. masłem), a następnie wyłóż masę.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną. Piecz przez około 45 minut. Po wyciągnięciu babki z piekarnika posyp ją cukrem pudrem.