Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Wielkanocna - Cytrynowa, to coś czego nie może zabraknąć podczas świąt Wielkanocnych!! Wilgotna i mięciutka w środku, o delikatnym cytrusowym smaku, który na długo zostanie w naszej pamięci i umili nam Wielkanocny czas. Oto łatwy i szybki przepis na Wielkanocną Babkę z którego sam osobiście korzystam i na którym się jeszcze nigdy nie zawiodłem.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
Składniki
Poniżej przedstawiam wszystko na filmie na Youtube. Cały proces, gdzie można prześledzić sposób wykonania oraz atrakcyjne podanie moich potraw:) -200g masła, 150g cukru i 4 żółtka ucieramy w misce na gładką masę. -Dodajemy 200g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sok z 2 cytryn. Wszystko mieszamy. -W mikserze ubijamy 4 białka ze szczyptą soli. -Powoli dodajemy białka do masy i starannie mieszamy. -Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. -Formę wypełniamy masą na ciasto i pieczemy w piekarniku 35 do 40 min. w temp. 175 stopni. -W międzyczasie przygotowujemy rzadki lukier którym polejemy Babkę. 8 łyżeczek cukru pudru mieszamy z 3 łyżeczkami soku z cytryny. -Upieczoną Babkę odwracamy na talerzu i skraplamy alkoholem cytrynowym. Odstawiamy do wystygnięcia na 40 min. -Po tym czasie polewamy Ciasto lukrem cytrynowym, posypujemy startą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem.