Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie idealnego przepisu na babkę wielkanocną? Mamy dla was świetną propozycję! Szybka babka z dodatkiem pulpy z gotowanych cytryn. Wychodzi puszysta, mocno wilgotna i orzeźwiająca. Idealna dla osób, które nie przepadają za ciężkimi i mocno słodkimi deserami.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 170
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 109
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3420
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 170
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 109
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3420
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości).
Ugotowane cytryny wyciągamy z rondelka, studzimy. Przestudzone owoce kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek ze środka. Cytryny miksujemy blenderem na jednolity mus.
Masło przekładamy do rondelka, roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka, ubijamy na puszystą masę. W trakcie miksowania do jajek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodajemy kolejno mus cytrynowy oraz przestudzone masło. Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko mieszamy do połączenia.
Formę na babkę smarujemy od środka masłem. Oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do środka.
Babkę z gotowanych cytryn pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).