Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna i szybko znikająca babka z majonezem idealna na Wielkanoc i nie tylko. W jednym przepisie przedstawiam trzy wersje tego ciasta - niestety do ostatniej wersji nie zdążyłam zrobić zdjęcia - za szybko babka zniknęła :)
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Jajka rozdzielamy i ubijamy białka z cukrem na pianę (ok. 5 min.)
Do białek z cukrem dodajemy żółtka i ubijamy na najniższych obrotach.
Dalej wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz majonez i ponownie mieszany.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki lub na papier do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 min. Gotowe, przestudzone ciasto polewamy polewą.
Druga wersja: Ciasto można zrobić w formie zebry. Dzielimy gotowe ciasto na pół i do jednej części dajemy 2 lub 3 łyżeczki kakao.
Mieszamy i na przemian zaczynając od jasnego wlewamy po łyżce do foremki. Kończymy również jasnym kolorem. Pieczenie wygląda tak jak przy wersji podstawowej. Trzecia wersja to: można do babki dodać mak i wtedy wychodzi nam piegusek :) Moja rada: Stopień u pieczenia ciastka sprawdzamy patyczkiem, wykałaczką. Suchy patyczak ciasto upieczone. Jak jeszcze mokry, to dopiekamy i sprawdzamy po 10 minutach. Gotowe ciasto polewamy polewą. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl