Do góry

Desery Przepis na:

Babka z masą makową

Babka z masą makową

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1080

Babkę piekłam z przepisu na zebrę tylko nie dodałam kakao. Wyszły super, a z makiem to mój faworyt.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka pepsi
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 1 łyżeczka octu
  • Do dekoracji:
  • lukier z żółtym barwnikiem
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka limetki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem.

  2. Do ubitych białek dodajemy masę żółtkowa i dokładnie miksujemy.

  3. Mąkę mieszamy z olejem i pepsi.

  4. Tak przygotowana mieszankę dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy.

  5. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem. Do formy nakładamy ciasta na 1/2 wysokości foremki.

  6. A na ciasto wykładamy masę makową .

  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C, piekłam przez 65 minut.

  8. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce. Babkę oblałam lukrem i posypałam kandyzowanymi owocami. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń