Do góry

Desery Przepis na:

Babka z masą serniczkową

Babka z masą serniczkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1552

Dodano:

Odsłon: 672

Przepis na to pyszne ciacho, znalazłam w internecie, na stronie mojej internetowej koleżanki. Babka wyglądała, tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Troszkę pozmieniałam proporcje, przeliczyłam na szklanki, wyszła mi inna gramatura, dlatego dopaswałam resztę składników, tak żeby pasowało. Link do oryginalnego przepisu, znajdziecie na moim blogu. Mogę Wam tylko powiedzieć, że babka jest pyszna. Jedyny minus jest taki, że za szybko znika :)

Składniki

  • 150 g. masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa twarogowa:
  • 500 g. twarogu
  • 100 g. masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy + 1 łyżka
  • 3 jajka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka z masą serniczkową

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do garnka. Zagotować często mieszając.
    Odstawić do wystudzenia. Co jakiś czas można przemieszać. Kiedy wystygnie dodać żółtka.
    Białka wbić do osobnej miski.
    Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką, lub mikserem
    na wolnych obrotach. Ja mieszałam łyżką

  2. Przygotować masę serową.
    Ser przełożyć do miski. Zblendować blenderem. Następnie dodać miękkie masło, cukier i budyń. Zmiksować.
    Miksując dodawać po jednym jajku.
    Przełożyć masę do rondelka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.
    Wyłączyć gaz.

  3. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
    Wyłożyć kilka łyżek ciemnego ciasta. U mnie 7 łyżek, tak żeby dobrze przykryć dno.
    Powierzchnię wyrównać widelcem, na ciemne ciasto wyłożyć masę serową,
    też u mnie wyszło 7 łyżek. Ponownie wyrównać widelcem.

  4. Następnie wyłożyć resztę ciemnego ciasta, wyrównać widelcem i wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać widelcem.
    Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
    na pierwszą półkę od dołu. Piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
    Odczekać 10-15 minut i delikatnie wyciągnąć z foremki.

  5. Babkę polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
    Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej, karmelowej.
    Połowę czekolady karmelowej i jeden rządek mlecznej, połamałam na kawałki.
    Dodałam 2 łyżki mleka i roztopiłam w kąpieli wodnej.

    Wystudzoną babkę udekorowałam polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 01 czerwca wygląda super a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń