Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś jeszcze miałby dylemat czy upiec na święta sernik czy może babkę, proponuję dwa w jednym. Ten pyszny wypiek zaspokoi gusta zarówno babko jak i sernikożerców . Do masy twarogowej zamiast wiśni można dodać maliny lub borówki......
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 654
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1661
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 360
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 654
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1661
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 360
Składniki
Wiśnie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Przygotować nadzienie twarogowe. Używając ręcznego blendera, zmiksować twaróg z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.
Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, łyżką zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć masę serową (nie może dotykać brzegów), a na niej wiśnie. Przykryć resztą ciasta.
Piec przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy, ostudzić na kratce. Gotową babkę udekorować polewą czekoladową.