Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś jeszcze miałby dylemat czy upiec na święta sernik czy może babkę, proponuję dwa w jednym. Ten pyszny wypiek zaspokoi gusta zarówno babko jak i sernikożerców . Do masy twarogowej zamiast wiśni można dodać maliny lub borówki......
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Składniki
Wiśnie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Przygotować nadzienie twarogowe. Używając ręcznego blendera, zmiksować twaróg z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.
Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, łyżką zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć masę serową (nie może dotykać brzegów), a na niej wiśnie. Przykryć resztą ciasta.
Piec przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy, ostudzić na kratce. Gotową babkę udekorować polewą czekoladową.