Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 2632

Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie suchego piernika. Po co wyrzucać? Dajmy mu drugie życie!

Składniki

  • 300 g suchego piernika
  • 80 g czekolady (dowolnej ulubionej)
  • 25 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
  • łyżeczka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej (można zamienić na inny alkohol lub kompot owocowy)
  • 100 ml czarnej herbaty
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ewentualnie: cukier puder do smaku
  • wiórki kokosowe
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suche ciasto należy rozdrobnić (można posiekać lub użyć malaksera). Czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatę zaparzamy.

  2. Do miski wsypujemy ciasto i dodajemy czekoladę z tłuszczem. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma) i dodajemy nalewkę oraz herbatę. Wyrabiamy jakby to było zwykłe ciasto kruche. Na koniec należy dodać powidła oraz kakao i cynamon. Na koniec możemy także dodać cukier puder, ale jego ilość zależy od tego jak słodki piernik mieliśmy (pamiętajmy, że dodaliśmy już czekoladę oraz powidła, które są słodkie). Mój był już wystarczająco słodki , więc nie dosładzałam masy. Łączymy składniki i powstałą masę odkładamy na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i mniej klejąca.

  3. Lekko schłodzoną masę piernikową wyciągamy z lodówki i zwilżonymi rękoma formujemy małe kuleczki-pralinki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także wykorzystać do tego kakao lub rozdrobnione orzechy) i odkładamy. Kiedy wszystkie bajaderki są gotowe, wkładamy je z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 stycznia Pyszne ciasteczka :) Recykling kuchenny w słodkim wydaniu smakuje rewelacyjnie :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń