Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie suchego piernika. Po co wyrzucać? Dajmy mu drugie życie!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1471
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1327
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 994
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1471
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1327
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 994
Składniki
Suche ciasto należy rozdrobnić (można posiekać lub użyć malaksera). Czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatę zaparzamy.
Do miski wsypujemy ciasto i dodajemy czekoladę z tłuszczem. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma) i dodajemy nalewkę oraz herbatę. Wyrabiamy jakby to było zwykłe ciasto kruche. Na koniec należy dodać powidła oraz kakao i cynamon. Na koniec możemy także dodać cukier puder, ale jego ilość zależy od tego jak słodki piernik mieliśmy (pamiętajmy, że dodaliśmy już czekoladę oraz powidła, które są słodkie). Mój był już wystarczająco słodki , więc nie dosładzałam masy. Łączymy składniki i powstałą masę odkładamy na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i mniej klejąca.
Lekko schłodzoną masę piernikową wyciągamy z lodówki i zwilżonymi rękoma formujemy małe kuleczki-pralinki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także wykorzystać do tego kakao lub rozdrobnione orzechy) i odkładamy. Kiedy wszystkie bajaderki są gotowe, wkładamy je z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.