Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne truskawkowe lody, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko naszym pociechom. Słodkie truskawki i chrupiące płatki migdałów połączone w jeednym doskonałym deserze.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20727
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27372
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20727
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27372
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Mieszając, gotować 10 minut. Galaretkę wymieszać ze 100 ml wody, dodać do truskawek i mieszając, lekko podgrzewać jeszcze około minutę.
Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu (w trakcie mieszać, aby się nie przypaliły), dodać miód, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypać cukier waniliowy. Wymieszać z kwaśną śmietaną, ostudzonymi migdałami w miodzie i masą truskawkową.
4 plastikowe szklanki lub foremki nasmarować tłuszczem (dzięki temu zabiegowi lody będzie łatwiej wyjąć z foremek). Napełnić przygotowaną masą waniliowo-truskawkową i włożyć na noc do zamrażalnika. Powstałe lody wyjąć na 30 minut przed podaniem. Wybić je z foremek na talerzyki, udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami.