Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baklawa to deser popularny na Bałkanach. Prawdopodobnie wywodzi się z kuchni tureckiej. Jest bardzo słodki, ale ciężko oprzeć się dokładce. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, o ile korzysta się z gotowego ciasta filo, obecnie dostępnego w większości dużych sklepów spożywczych. Mimo to do baklawy potrzeba nieco cierpliwości. Ciasto najlepsze jest 2-3 dni po upieczeniu.
forma do pieczenia 23x35 cm, nóż, miska, silikonowy pędzelek
Polecam.
Odsłon: 520
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12529
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5230
Polecam.
Odsłon: 520
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12529
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5230
Składniki
Wlej do rondelka wodę i sok z pomarańczy. Dodaj 330 g cukru. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut – aż uzyskasz gęsty syrop. Odstaw do wystudzenia.
Zblenduj orzechy z dodatkiem cynamonu i reszty cukru. Roztop masło klarowane i przestudź.
Natłuść masłem prostokątną formę o wymiarach 23x35 cm (lub inną, pasującą do wymiarów ciasta filo). Przekrój arkusze ciasta filo w poprzek na pół (uzyskasz 24-28 arkuszy).
Ułóż pierwszy z arkuszy na dnie formy i posmaruj (z użyciem pędzelka silikonowego) masłem. Połóż na nim kolejny arkusz i także go posmaruj. Następny arkusz posmaruj masłem i pastą orzechową. Ułóż w ten sposób w formie wszystkie arkusze, co 3 smarując je zarówno masłem, jak i pastą. Masłem posmaruj też warstwę wierzchnią.
Ostrym nożem pokrój ciasto w formie w romby lub prostokąty. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piecz przez około 2 godziny (aż ciasto stanie się złociste). Gorące ciasto polej równomiernie syropem. Odstaw do wystudzenia.