Do góry

Desery Przepis na:

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 2875

Te malutkie kruche, biszkoptowe ciasteczka są ulubionym przysmakiem mojej żony i dosyć popularne w cukierni. Czemu nie zrobić je w domu skoro są takie pyszne i proste? Mi brakowało wiecznie czasu, ale na szczęście w końcu go znalazłem i dzielę się z Wami przepisem ;)

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 200g mąki tortowej
  • mak (może być też zmielony)
  • marmolada lub konfitura różana
  • aromat migdałowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno wraz szczyptą soli, a następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy żółtka wraz z aromatem i ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy po łyżeczce ciasta i posypujemy z wierzchu makiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po wystygnięciu łączymy ze sobą końcówki marmoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń