Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Balladyna - bez pieczenia
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36613
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3386
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 496
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2823
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36613
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3386
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 496
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2823
Składniki
Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg krótko zmiksować z cukrem, połączyć ze śmietanką i wymieszać szpatułką. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzać, aby stała się płynna. ( nie można jej zagotować). Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną, ale płynną żelatynę wymieszać z łyżeczką masy serowej, a następnie całość wlać do przygotowanego sera i szybko wymieszać szpatułką. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Galaretka przestudzona, ale płynna. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie ciemne herbatniki. Wykładamy połowę masy serowej i układamy jasne herbatniki. Kolejno rozsmarowujemy puszkę masy kajmakowej i ponownie układamy jasne herbatniki. Wykładamy pozostały krem serowym i ostatnią warstwę ciemnych herbatników. Do przestudzonej galaretki wsypujemy maliny i mieszamy. Jeśli użyjemy malin mrożonych galaretka bardzo szybko zgęstnieje po ok. 2 minutach przelewamy na ciasto. Jeśli użyjemy świeżych malin przelewamy galaretkę na ciasto gdy zacznie tężeć. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!