Do góry

Desery Przepis na:

Bananowe babeczki motylki

Bananowe babeczki motylki

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17023

Dodano:

Odsłon: 372

Przepis na bananowe babeczki motylki pochodzi z angielskiej książki do gotowania dla dzieci. Julka wybrała przepis i oczywiście sama była ich twórczynią z moją lekką pomocą.

Składniki

  • 1 duży banan
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 110 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 85 g kremowego serka śmietankowego lub naturalnego
  • 40 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 40 g cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banana obieramy ze skórki, a miąższ rozdrabniamy widelcem.

  2. Do miski wrzucamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy jajka z wanilia. Ubite jajka dodajemy do masy maślanej i delikatnie razem miksujemy.

  3. Do mieszanki dodajemy banana i ubijamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.

  4. Przygotowujemy foremkę na średniej wielkości muffiny i wkładamy do niej 8 papilotek na muffiny. Ciastem wypełniamy przygotowane papilotki.

  5. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. Babeczki po upieczeniu studzimy na kratce.

  6. Kiedy babeczki wystygną wówczas odcinamy wierzch babeczek, który kroimy na pół, będzie potrzebny do zrobienia skrzydełek motyla.

  7. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i odkładamy 2 łyżki roztopionej czekolady, będzie nam potrzebna do dekoracji babeczek.

    Cukier puder miksujemy z masłem. Do masy dodajemy serek i dalej miksujemy.

  8. Na końcu do masy dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

  9. Krem przekładamy do rękawa foliowego z końcówką gwiazda i wyciskamy krem na ucięte babeczki. Na krem nakładamy połówki uciętych wierzchołków z babeczek.

  10. Na środku wyciskamy krem tworząc tułów motylka.

  11. Całość obsypujemy cukrem pudrem. Z pozostałej czekolady malujemy kształt motylka na babeczkach jak na zdjęciach poniżej. Smacznego !!!

  12. ;-D

  13. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 listopada 2018 Piękne i smakowite:) A powiedz mi,czy ze względu na serek przechować je w lodówce? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 23 listopada 2018 Świetne babeczki - nie wymagają wiele pracy, a bardzo efektownie wyglądają:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 listopada 2018 Bardzo smacznie wygladaja a do tego przepieknie i bardzo ciekawie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2018 Poproszę 5, bo chyba są trochę większe niż poprzednie ;)
Pysznie się prezentują, a z herbatą, czy kawą chyba smakują nieziemsko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 23 listopada 2018 Śliczne jak malowane :-)super pomysł z tymi motylkami :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń