Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1936

Dodano:

Odsłon: 384

Bananowiec

Składniki

  • Biszkopt:5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa Bananowa: 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja: 1 banan 3 galaretki cytrynowe 2 białka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bananowiec

Przygotowanie

  1. Biszkopt


    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

  2. Masło.utrzeć.z.żółtkami,.dodać.banany.rozdrobnione.blenderem,.na.końcu.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki.aby.masa. lekko.stężała..
    Biszkopt.przekroić.na.pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu.
    Trzecią galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać galaretką truskawkową.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń