Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banany uwielbiamy w każdej formie, a w wersji ciasta na zimno z dodatkiem maślanych herbatników, puszystego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki to prawdziwy raj dla łakomczuchów. Aby banany prezentowały się na cieście w najbardziej zachęcający sposób i nie ciemniały, obierz je krótko przed pokrojeniem i użyciem, a dodatkowo skrop sokiem z cytryny.
Tortownica o średnicy 24cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8630
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4663
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8630
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4663
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 728
Składniki
Do garnka wlej szklankę mleka i dodaj cukier, aby się rozpuścił podczas podgrzewania. W miseczce rozmieszaj proszek budyniowy z resztą mleka i żółtkami. Wlej masę na gotujące mleko i ugotuj budyń, a następnie odstaw do zupełnego wystudzenia.
Obierz banany, zblenduj je na puree i dodaj sok z cytryny, wymieszaj. W dużej misce zmiksuj serek, dodaj puree bananowe oraz wystudzony budyń. Rozpuść galaretkę w 250 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia. Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Pokrusz bardzo drobno herbatniki – możesz je włożyć do woreczka strunowego i rozgnieść wałkiem do ciasta lub zmielić w blenderze na piasek. Rozpuść masło i połącz z herbatnikami.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i rozgnieć na całej jej powierzchni połowę herbatnikowego „ciasta”. Ugnieć mocno łyżką. Na spodzie rozłóż połowę masy serowej, na niej połowę porcji bananów, następnie ponownie herbatnikowe „ciasto” (lekko ugnieć) i resztę masy. Wstaw tortownicę na 15 minut do lodówki, następnie wyjmij, ułóż pozostałą część bananów i zalej zastygająca galaretką. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin.