Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest uproszczeniem standardowej wersji kruchego ciasta. W gruncie rzeczy zrobienie ciasta w dużej mierze przypomina zrobienie kruszonki. Zapraszam, może ten nietypowy sposób na szarlotkę przypadnie Ci do gustu:)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 720
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 720
Składniki
Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło i połącz z suchymi składnikami. Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do pozostałych składników. Na początku mieszaj widelcem a następnie rozetrzyj dokładnie w dłoniach, do uzyskania okruchów (jak podczas robienia kruszonki). Przygotuj tortownicę o średnicy 16-18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ok. 2/3 ciasta i lekko ugnieć. Wstaw do zamrażalnika na pół godziny (pozostałą część ciasta również), po tym czasie podpiecz przez 20 min w temperaturze 180°C, pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli powstało za dużo soku odciśnij go. Jabłka wymieszaj z cynamonem (do smaku), a następnie wyłóż na podpieczony spód. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałą część ciasta. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180°C, do zrumienienia się wierzchu.