Do góry

Desery Przepis na:

Batoniki jaglane a'la Bounty

Batoniki jaglane a'la Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10332

Dodano:

Odsłon: 27259

zdrowsza wersja kokosowych batoników, polecam :-)

Składniki

  • kasza jaglana 1 szkl.
  • sól szczypta
  • mleczko kokosowe 3/4 puszki
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • migdały mielone 10 dag
  • cukier 4 pełne łyżki (lub do smaku)
  • czekolada gorzka lub mleczna 20 dag
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną należy wypłukać na sitku i ugotować w osolonym wrzątku ok. 15 min.
    Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodać około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego - stałej części lub płynnej części ok. 8-10 łyżek. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe, migdały mielone i cukier, wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub rękami.
    Blachę mniej więcej o wymiarach 30x25cm wykłozyć papierem do pieczenia (boki również) i wyłozyć masę. Ugnieść ją rękami, żeby była zwarta i odstawić do ostygnięcia, a później na kilka godzin do lodówki.

  2. Czekoladę gorzką rozpuścić w rondelku z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego. Schłodzoną masę kokosowo - jaglaną pokroic na kawałki i każdy posmarować czekoladą.

  3. Można posypać wiórkami lub tak jak u mnie płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń