Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy pomysł na coś słodkiego. Zmielone migdały, maliny, różowa czekolada i pistacje tworzą tu udaną kombinację. Z tego przepisu wychodzą 23 batoniki z grubo nałożoną słodką masą :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Zacznij od ucieraniażółtek z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodaj masło, śmietanę, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną i krupczatkę i wyrób ciasto. Gdy ciasto jest gotowe - włóż je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm a następnie wykrój z niego prostokąty - będą nam służyły jako podstawa do batoników. Wykrojone ciastka włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 175°C do zarumienienia (u mnie to było 12 minut).
Przygotowujemy masę na wierzch. W tym celu zagotuj maliny z cukrem a następnie pozbądź się pesteczek używając sitka. Następnie dodaj zmielone migdały, cukier puder, rum i wodę różaną. Wymieszaj dokładnie do utworzenia zwartej masy.
Nałóż przygotowaną malinową masę, następnie posyp liofilizowanymi malinami, rozkruszonymi pistacjami i polej czekoladą. Dla większego efektu - raz jeszcze posyp wierzch malinami i pistacjami.