Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beignet, czyli pyszne pączki orleańskie na karnawał. Podawać z cukrem pudrem, albo polane syropem klonowym
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 91
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 126
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 91
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 126
Składniki
Mleko, olej, jajko i cukier dać do miski. Wymieszać i dodać drożdże. Dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę z solą, dobrze zagnieść i zostawić na 45 minut, aż ciasto urośnie.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty. Zostawić do podrośnięcia.
Beignet smażymy na głębokim oleju jak pączki. Olej podgrzewamy, jeśli chcemy sprawdzić temperaturę, można wrzucić kawałek obranego ziemniaka. Gdy ziemniak się zarumieni jak frytka, olej jest gotowy.
Beignets smażymy na złoto z obu stron i wyjmujemy łyżką cedzakową. Kładziemy na bibułkę do odsączenia. Posypujemy obficie cukrem pudrem, albo podajemy z syropem klonowym. Smacznego.