Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz zrobiona przeze mnie beza, udekorowana bitą śmietaną i owocami przez naszą kochaną wnuczkę Julię :)
mikser, miska, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, patka
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Przed rozpoczęciem ubijania białek przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odrysowanym okręgiem fi-23 cm i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Białka z jajek umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aby nie za szybko. Podczas ubijania piany z cukrem dodajemy sok z cytryny i po wyczerpaniu cukru dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się skrobi z ubitą pianą. Piana musi być gęsta i błyszcząca. Ubitą pianę umieszczamy w narysowanym okręgu na papierze do pieczenia. Wyłożoną pianę zaciągamy patką do góry na całym jej obwodzie i wstawiamy blachę z pianą do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i jakby beza zaczęła lekko żółknieć stopniowo zmniejszamy temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Pieczemy 100 minut. Po upieczeniu studzimy bezę przy lekko uchylonej klapie piekarnika.
Wystudzoną bezę przekładamy delikatnie na paterę.
Dekorujemy górę bezy bitą śmietaną na której układamy świeże owoce i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !!!