Do góry

Desery Przepis na:

Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem

Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 533 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 214

Delikatna, krucha i bardzo słodka beza z bitą śmietaną, kwaśnymi owocami i słodko-słonym karmelem.

Składniki

  • Beza:
  • Białka jaj - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Bita śmietana:
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka
  • Owoce:
  • Jeżyny i maliny - 1 szklanka
  • Słony karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 36% - 60ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem

Przygotowanie

  1. Beza:
    Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, od małych do wysokich obrotów miksera. Kiedy lekko się zapienią dodajemy szczyptę soli. Ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier - kolejna partia dopiero wtedy, kiedy poprzednia zupełnie się rozpuści. Do ostatniej partii cukru dodajemy ocet i skrobię.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20cm. Układamy bezę w kopczyk. Boki zaciągamy łyżką stołową.

  2. Pieczemy 30 minut w 120 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 120 minut. Bezę trzeba "wyczuć", bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli beza ciemnieje trzeba zmniejszyć temperaturę. Po pieczeniu bezę suszymy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

    Po osuszeniu bezę układamy na paterze.


  3. Bita śmietana i owoce:
    Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Uwaga! Śmietanę i owoce układamy na bezie przed samym podaniem.

    Słony karmel:
    Karmel można przygotować trochę wcześniej. Po ostudzeniu robi się gęsty, ale po podgrzaniu (w kąpieli wodnej albo nawet mikrofali) znów będzie lejący.

    W garnku z grubym dnem podgrzewamy cukier na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mieszania najlepiej nada się łyżka silikonowa (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i lekko zbrązowieć. Dodajemy masło - zatrzyma ono proces karmelizacji. Dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy.

  4. Przed samym podaniem wykładamy na bezę bitą śmietanę, owoce i polewamy całość słonym karmelem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 sierpnia Pyszna, dzieki slonemu karmelowi bardzo nowoczesna Pavlova :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń