Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem kawowym

Beza z kremem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 839

Smak mojego dzieciństwa. Pyszna beza z kremem kawowym na bazie masła. Coś cudownego w smaku i pamiętam, że takie jadłem z 15 lat temu.

Składniki

  • Beza
  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 g mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Beza
    Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Beza powinna być lekko ciągnąca i błyszcząca.
    Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj 24 kopułki (najlepiej skorzystać z tylki z dużym otworem). Nagrzej piekarnik do 140 stopni z opcją grzania termoobieg. Wstaw bezę i zmneijsz temepraturę do 110 stopni. Susz bezę przez 1,5 godziny. Po wysuszenia wyciągnij bezę i odstaw do wystygnięcia.

  2. Krem:
    Z 400 g mleka odlej 1/3 szklanki.
    Pozostałą część mleka zagotuj razem z kawą rozpuszczalną i cukrem.
    W szklance z mlekiem rozprowadź budyń. Wlej do gotującego się mleka i przez chwilę gotuj mieszajac od czasu do czasu (masa powinna zgeśtnieć). Gorący budyń przykryj folia spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia (może to być lodówka bądź zamrażarka).

  3. Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksujac masło dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu kawowego. Miksuj do połaczenia składników (aby nie było grudek - UWAŻAJ by krem się nie zwarzył! Jeżeli tak się stanie to ciągle miksując wlej odrobinę wrzątku).
    Wyszprycuj krem na bezę i udekoruj świeżymi borówkami i np. listkiem mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń