Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa babka kokosowa

Bezglutenowa babka kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1876

Dodano:

Odsłon: 2617

Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest sucha jak to bywa przy takich wypiekach, a szczególnie przy wypiekach bezglutenowych. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach.

    Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę.

    Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach.

    Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach.

    Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem.

    Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka.

    Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń