Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest sucha jak to bywa przy takich wypiekach, a szczególnie przy wypiekach bezglutenowych. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1632
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 536
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 391
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1632
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 536
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 391
Składniki
Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach. Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)