Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest sucha jak to bywa przy takich wypiekach, a szczególnie przy wypiekach bezglutenowych. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7650
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7650
Składniki
Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach. Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)