Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest sucha jak to bywa przy takich wypiekach, a szczególnie przy wypiekach bezglutenowych. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 144
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 144
Składniki
Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach. Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)