Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bezglutenowe babeczki kokosowe z polewą czekoladową, serdecznie polecam :-)
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 476
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 260
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 476
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 260
Składniki
1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę. 4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć. 5. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika na środkową półeczkę i pieczemy przez ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)