Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki, ciasto z ich wykorzystaniem, to pierwsza moja kulinarna zachcianka A przed Wami moja pierwsza i co najważniejsze udana próba upieczenia ciasta bez grama glutenu, a przy tym smacznego do ostatniego okruszka
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17774
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 390
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5013
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2685
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17774
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 390
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5013
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2685
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta). Dodajemy masło nie przerywając ubijania. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Połowę truskawek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę truskawek, posypujemy odłożonym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 55-60 minut. Smacznego! :)
Jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne