Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki, ciasto z ich wykorzystaniem, to pierwsza moja kulinarna zachcianka A przed Wami moja pierwsza i co najważniejsze udana próba upieczenia ciasta bez grama glutenu, a przy tym smacznego do ostatniego okruszka
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12200
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12200
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta). Dodajemy masło nie przerywając ubijania. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Połowę truskawek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę truskawek, posypujemy odłożonym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 55-60 minut. Smacznego! :)
Jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne