Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe pączki serowe

Bezglutenowe pączki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 2309

Polecam przepis na pączki serowe odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, są łatwe i szybkie do przygotowania i nie wymagają wyrastania, ponieważ zamiast drożdży mają sodę oczyszczoną, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 3 jajka
  • 85 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub 1 paczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej lub każdej innej bezglutenowej (na filmiku użyłam mąki z ciecierzycy)
  • 50 g mąki ryżowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania
  • olej słonecznikowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem.

    Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnej misce, a następnie dodajemy do twarogu i mieszamy łyżką.

    Dodajemy jajka, śmietanę lub jogurt i mieszamy łyżką, a potem ręką.

    Przygotowujemy sobie miskę z wodą, żeby co jakiś czas moczyć ręce, w ten sposób łatwiej będzie nam ukulać pączusie.

    Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i zmoczonymi dłońmi kulamy pączusie.

    Układamy je na talerzu, a najlepiej na dwóch, żeby się nie posklejały.

    W garnku rozgrzewamy sporo oleju. Pączusie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Powinny się same obrócić. Smażymy je na złoto-brązowy kolor, usmażone oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń