Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, smaczny tort dla osób na diecie bezmlecznej, ale nie tylko. Zawsze wszystkim smakuje, a jego wykonanie jest dość proste :)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7656
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 238
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 549
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7656
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 238
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 549
Składniki
Ubijamy białka na sztywną pianę. Na sam koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy również stopniowo żółtka wciąż ubijając.
Do powstałej masy dodajemy dokładnie wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę przelewamy do tortownicy (tylko spód wykładamy papierem) o średnicy 24 cm. i pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 40 min. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki Można również upiec biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu :)
Rozmrożone truskawki blendujemy na gładką masę, do której dodajemy przestudzone galaretki, przygotowane według przepisu, ale w tylko 100 ml. wody (na dwa opakowania). Odstawiamy masę do lodówki na około 30-60 min od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa zgęstnieje przekładamy nią biszkoptowe blaty (góry nie smarujemy).
Gotowy tort zdobimy lukrem plastycznym według własnego uznania i umiejętności. Na pokrycie tortu z trzech blatów o średnicy 24 cm. potrzebujemy około 750g gotowego lukru. Warstwa musi być grubsza niż na tradycyjny tort z masą maślaną ze względu na mus owocowy. Do przygotowania ozdób potrzebujemy kolejne 250g-500g. Ozdoby przyklejamy do tortu "klejem" zrobionym z żelatyny, cukru pudru i ciepłej wody (łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczki cukru, a wody tyle żeby uzyskać gęstą konsystencję). Lukier można również przygotować samodzielnie, ale wymaga to sporo siły i czasu. Mimo, że wiele osób odradza układanie lukru bezpośrednio na biszkopcie ja tak robię i jest ok. Wymaga to sprawnego wygładzenia tortu gdyż faktycznie lukier szybciej zastyga i staje się mniej plastyczny.