Do góry

Desery Przepis na:

Bezmleczny truskawkowy tort w stylu angielskim

Bezmleczny truskawkowy tort w stylu angielskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 184

Dodano:

Odsłon: 1388

Lekki, smaczny tort dla osób na diecie bezmlecznej, ale nie tylko. Zawsze wszystkim smakuje, a jego wykonanie jest dość proste :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 900 g mrożonych truskawek (zazwyczaj dwa opakowania)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 100 ml wody
  • 750-1000 gram gotowego lukru plastycznego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezmleczny truskawkowy tort w stylu angielskim

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka na sztywną pianę.
    Na sam koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy również stopniowo żółtka wciąż ubijając.

  2. Do powstałej masy dodajemy dokładnie wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łączymy składniki.
    Masę przelewamy do tortownicy (tylko spód wykładamy papierem) o średnicy 24 cm. i pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 40 min.
    Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki
    Można również upiec biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu :)

  3. Rozmrożone truskawki blendujemy na gładką masę, do której dodajemy przestudzone galaretki, przygotowane według przepisu, ale w tylko 100 ml. wody (na dwa opakowania).
    Odstawiamy masę do lodówki na około 30-60 min od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa zgęstnieje przekładamy nią biszkoptowe blaty (góry nie smarujemy).

  4. Gotowy tort zdobimy lukrem plastycznym według własnego uznania i umiejętności. Na pokrycie tortu z trzech blatów o średnicy 24 cm. potrzebujemy około 750g gotowego lukru. Warstwa musi być grubsza niż na tradycyjny tort z masą maślaną ze względu na mus owocowy. Do przygotowania ozdób potrzebujemy kolejne 250g-500g. Ozdoby przyklejamy do tortu "klejem" zrobionym z żelatyny, cukru pudru i ciepłej wody (łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczki cukru, a wody tyle żeby uzyskać gęstą konsystencję).
    Lukier można również przygotować samodzielnie, ale wymaga to sporo siły i czasu.
    Mimo, że wiele osób odradza układanie lukru bezpośrednio na biszkopcie ja tak robię i jest ok. Wymaga to sprawnego wygładzenia tortu gdyż faktycznie lukier szybciej zastyga i staje się mniej plastyczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń