Do góry

Desery Przepis na:

Bezy

Bezy

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 247

Z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie . Warte grzechu .Zapraszam na przepis , dzięki któremu poznasz smak doskonałej bezy Czas przygotowania podaję z dodanym czasem suszenia. https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/bezy.html

Składniki

  • * 10 białek * 0.5 kg drobnego cukru *2 łyżeczki cukru waniliowego * Szczypta soli * 3 dość duże blaszki * Papier do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezy

Przygotowanie

  1. Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli . Następnie porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach , aż do uzyskania sztywnej masy.

    Przygotowane blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekarnik dzielę na trzy części używając do tego kratek ( powinny być na wyposażeniu piekarnika )

    Przygotowaną masę wykładam dużą łyżką . Można również użyć rękawa cukierniczego.
    Z podanych proporcji wychodzą mi trzy spore blaszki.

    Bezy suszymy na termoobiegu w temperaturze 110-120 stopni przez około 1 godzinę . W zależności jakie bezy chcemy uzyskać, czy suche w środku czy ciągutki należy temperaturę kontrolować jeśli trzeba to regulować.Po upływie około 40 minut blaszki zamieniam miejscami.

    Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pamiętajmy , że bezy suszymy a nie pieczemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń